Świeży chleb 5%, ciastka 8%? Czyli jaki VAT na produkty żywnościowe?
Najistotniejsze zmiany wprowadzone nowelami do ustawy o VAT oraz aktami wykonawczymi do tej ustawy, które mają znaczenie dla stawek VAT na produkty żywnościowe, obejmują:
- zmiany w zakresie stawek podatku VAT
Od początku 2011 r. obowiązywać będą stawki podatku w wysokości 23 %, 8 % i 5 %. Stawki VAT podwyższone 1 pkt procentowy (z 22 % na 23 % i z 7 % na 8 %) wprowadzone są na okres tymczasowy (na 3 lata, tj. do 31 grudnia 2013 r.). Wzrost stawek nie obejmuje podstawowych produktów żywnościowych (objętych do końca 2010 r. stawką obniżoną w wysokości 7 %), takich jak: świeży chleb, nabiał, niektóre przetwory mięsne, produkty zbożowe (mąka, kasza, makaron) oraz soki. Towary te opodatkowane będą nową stawką wysokości 5 % (Stawka 0 % nadal będzie stosowana co do zasady do obrotu międzynarodowego).
- dostosowanie do PKWiU 2008
Obniżoną stawkę podatku stosuje się do dostaw:
- pieczywa świeżego, którego data minimalnej trwałości oznaczona zgodnie z odrębnymi przepisami nie przekracza 14 dni, a w przypadku oznaczania tych towarów zgodnie z odrębnymi przepisami wyłącznie terminem przydatności do spożycia, termin tenrównież nie przekracza 14 dni,
- wyrobów ciastkarskich i ciastek, świeżych, których data minimalnej trwałości oznaczona zgodnie z odrębnymi przepisami nie przekracza 14 dni, a w przypadku oznaczania tych towarów zgodnie z odrębnymi przepisami wyłącznie terminem przydatności do spożycia, termin ten również nie przekracza 14 dni.
Należy jednocześnie zaznaczyć, że ww. wyroby ciastkarskie i ciastka będą od 1 stycznia 2011 r. opodatkowane stawką w wysokości 8 %, natomiast pieczywo, o którym mowa wyżej, jak również pieczywo chrupkie oraz tosty z chleba i podobne tosty (PKWiU ex 10.72.11.0), a także chleb przaśny (maca) i bułka tarta (PKWiU ex 10.72.19.0) w związku ze zmianami wprowadzonymi ustawą z dnia 26 listopada 2010 r. o zmianie niektórych ustawzwiązanych z realizacją ustawy budżetowej będzie podlegało opodatkowaniu stawką w wysokości 5 %.
źródło: www.mf.gov.pl