Na potrzeby naszej witryny używamy plików cookie w celu personalizacji treści i reklam, analizowania ruchu na stronie oraz udostępniania funkcji mediów społecznościowych.Korzystanie z portalu oznacza akceptację regulaminu.Sprawdź też: politykę cookiespolitykę prywatności.

Akceptuję
ArsLege - testy z prawa

Program zwiększający konkurencyjność polskiej gospodarki żywnościowej


04-05-2011

Rząd zdecydował o ustanowieniu programu wieloletniego „Konkurencyjność polskiej gospodarki żywnościowej w warunkach globalizacji i integracji europejskiej”, który ma być realizowany w latach 2011-2014. To pierwszy projekt badawczy, który w tak wyczerpujący sposób przedstawia zagadnienia konkurencyjności polskiego agrobiznesu i obszarów wiejskich.

REKLAMA

Realizacja programu będzie szczególnie ważna ze względu na prace prowadzone nad nowym kształtem wspólnej polityki rolnej i budżetu Unii Europejskiej na lata 2014-2020 oraz polską prezydencję. Program będzie wsparciem dla polityki państwa wobec rolnictwa i obszarów wiejskich w nowej perspektywie budżetowej UE.

Program zawiera osiem obszernie sformułowanych tematów obejmujących podstawowe zagadnienia społeczno-ekonomiczne rolnictwa, gospodarki żywnościowej i regionów wiejskich w ujęciu krajowym, unijnym i globalnym. Chodzi o następujące tematy:

•    uwarunkowania i wyzwania rozwoju sektora rolno-żywnościowego w Polsce na tle tendencji światowych;

•    monitoring rynków rolno-spożywczych w warunkach zmieniającej się sytuacji ekonomicznej;

•    analiza efektów wybranych instrumentów wspólnej polityki rolnej i polityki rozwoju obszarów wiejskich;

•    konkurencyjność rolnictwa zrównoważonego;

•    budżetowe podstawy poprawy konkurencyjności polskiego rolnictwa;

•    zmiany w strukturze społeczno-ekonomicznej wsi, jako czynnik konkurencyjności obszarów wiejskich;

•    konkurencyjność obecna i w perspektywie średnioterminowej polskich gospodarstw rolnych i produktów rolniczych;

•    zastosowanie modelowania ekonomicznego do analizy przesłanek konkurencyjnego rozwoju sektora rolno-żywnościowego.

Wyniki realizacji zadań w ramach tych tematów minister rolnictwa wykorzysta w przygotowaniu dokumentów strategicznych i na potrzeby polskiej prezydencji w Unii Europejskiej. Rezultaty badawcze przełożą się też na decyzje zwiększające konkurencyjność naszego rolnictwa i przetwórstwa rolno-spożywczego. Efektem wykonania zadań będą także raporty, publikacje, analizy, referaty, opracowania i ekspertyzy, a także organizowane seminaria naukowe oraz konferencje.

Dzięki realizacji programu będzie można dokonać analizy obecnej sytuacji sektora rolnego i określić warunki rozwoju społecznego na wsi, a także precyzyjne wskazać bariery rozwojowe, ocenić efektywność i skuteczność takich instrumentów, jak np.: polityka rolna,  strukturalna, regionalna, spójności czy fiskalna.

Program będzie realizowany przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej PIB, a nadzorowany przez ministra rolnictwa.

Na jego realizację z budżetu państwa trzeba przeznaczyć 41.345 tys. zł.

Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia. 

 

źródło: www.premier.gov.pl


Promowane aktualności

Wykrzyknik

Kliknij "Lubię to!", aby otrzymywać informacje o promocjach, rabatach, aktualnościach.