§ 29. Kontrola wystawiania i realizacji recept
1. Kontrola wystawiania recept na leki, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego, wyroby medyczne obejmuje badanie i ocenę działań osoby wystawiającej receptę w zakresie:
1) zgodności danych zamieszczonych na recepcie z prowadzoną dokumentacją medyczną;
2) prawidłowości wystawienia recepty oraz zgodności jej wystawienia z przepisami prawa.
2. Do kontroli wystawiania recept, o której mowa w ust. 1, stosuje się odpowiednio przepisy art. 64 uchylony, ust. 1-9 ustawy oraz przepisy wydane na podstawie art. 64 uchylony, ust. 10 ustawy.
3. Kontrola realizacji recept na leki, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego, wyroby medyczne obejmuje badanie i ocenę prawidłowości działań osób wydających w zakresie:
1) zrealizowania i otaksowania recept;
2) ilości wydawanych leków, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego, wyrobów medycznych;
3) przestrzegania terminów realizacji recept.
4. Recepta, na podstawie której osoba wydająca wydała lek, środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego, wyrób medyczny, zgodnie z ordynacją lekarską wynikającą z dokumentacji medycznej, spełnia wymagania w zakresie jej czytelności określone w § 2 ust. 1 pkt 1.
5. Do kontroli realizacji recept, o której mowa w ust. 3, stosuje się odpowiednio przepisy art. 47 kontrola recept i ich otaksowania, ustawy o refundacji.
1) zgodności danych zamieszczonych na recepcie z prowadzoną dokumentacją medyczną;
2) prawidłowości wystawienia recepty oraz zgodności jej wystawienia z przepisami prawa.
2. Do kontroli wystawiania recept, o której mowa w ust. 1, stosuje się odpowiednio przepisy art. 64 uchylony, ust. 1-9 ustawy oraz przepisy wydane na podstawie art. 64 uchylony, ust. 10 ustawy.
3. Kontrola realizacji recept na leki, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego, wyroby medyczne obejmuje badanie i ocenę prawidłowości działań osób wydających w zakresie:
1) zrealizowania i otaksowania recept;
2) ilości wydawanych leków, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego, wyrobów medycznych;
3) przestrzegania terminów realizacji recept.
4. Recepta, na podstawie której osoba wydająca wydała lek, środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego, wyrób medyczny, zgodnie z ordynacją lekarską wynikającą z dokumentacji medycznej, spełnia wymagania w zakresie jej czytelności określone w § 2 ust. 1 pkt 1.
5. Do kontroli realizacji recept, o której mowa w ust. 3, stosuje się odpowiednio przepisy art. 47 kontrola recept i ich otaksowania, ustawy o refundacji.